Loading...
KENYATAAN MEDIA

SELANGOR BEBAS BEG PLASTIK DAN POLISTIRENA PADA 2017

Shah Alam, 21 Dis 2016 – Selangor akan memulakan sambutan Tahun Barunya dengan meluaskan kempen 'Hari Tanpa Beg Plastik' yang sebelum ini hanya diadakan pada hari Sabtu dengan memanjangkannya kepada 7 hari. Kerajaan Negeri turut menyasarkan bebas bekas polistirena sepanjang tahun 2017.

Ia susulan daripada pelancaran kempen #BebasPlastik pada hari ini yang memberi penekanan kepada polisi Kerajaan Negeri untuk bebas beg plastik dan polistirena bermula 1 Januari 2017.

Pada majlis tersebut, Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna Elizabeth Wong berkata, bermula 1 Januari 2017, peniaga di Selangor tidak lagi membekalkan bekas makanan polisterina, serta pemberian beg plastik tidak diberikan secara percuma.

Undang- undang Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) berkaitan hal tersebut telah dikaji bagi menyokong dasar ini dan peniaga harus bersetuju untuk mengamalkan bebas plastik dan polistirena apabila memperbaharui lesen perniagaan. Peniaga juga akan dibekalkan dengan bahan visual bagi membangkitkan kesedaran orang awam terhadap Kempen #BebasPlastik.

Wong menjangkakan kempen ini akan membangkitkan reaksi positif kepada usaha Kerajaan Negeri untuk membawa perubahan terhadap gaya hidup masyarakat berkenaan dengan beg plastic dan polistirena.

"Berdasarkan kaji selidik Kerajaan Negeri, 71% rakyat Selangor merasakan kempen 'Bebas Beg Plastik' pada Sabtu sahaja tidak memadai.

"Kita perlu membuat perubahan dan kita komited kepada perubahan ini dengan melaksanakan polisi memerangi pembuangan sampah yang berleluasa dan menekankan isu alam sekitar seperti pemanasan global."

Kesemua majlis rasmi dan bangunan Kerajaan Selangor telahpun menghentikan penggunaan beg plastik dan polisterina."Perubahan hanya akan berlaku apabila setiap peringkat dalam masyarakat terlibat dalam usaha ini," katanya.

Bagi menyokong pelaksanaan awam tentang perubahan gaya hidup ini, Kerajaan Negeri juga melancarkan laman sesawang pendidikan di mana orang ramai boleh berikrar menyokong bebas plastik dan menggalakkan peniaga, peruncit dan pembekal untuk mendaftar juga.

Kerajaan negeri mensasarkan untuk mengumpulkan 20,000 ikrar menjelang tahun baru. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.bebasplastik.my

Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Pengguna
Seksyen Pihak Berkuasa Tempatan,
Unit Perancang Ekonomi Negeri

DASAR PRIVASI & DASAR KESELAMATAN

Privasi Anda 

Halaman ini menerangkan dasar privasi yang merangkumi penggunaan dan perlindungan maklumat yang dikemukakan oleh pelawat. Sekiranya anda membuat transaksi atau menghantar e-mel yang mengandungi maklumat peribadi, maklumat ini mungkin akan dikongsi bersama dengan agensi sektor awam lain untuk membantu penyediaan perkhidmatan yang lebih berkesan dan efektif. Sebagai contoh, untuk menyelesaikan atau merekodkan aduan, maklumat yang diperlukan disalurkan kepada agensi kerajaan yang lain. 

Data Peribadi 

Pelawat mungkin diminta mengemukakan maklumat peribadi seperti nama dan alamat e-mel untuk penggunaan perkhidmatan di laman web ini. Perkhidmatan tersebut adalah seperti penghantaran notis melalui e-mel, maklum balas laman web atau cadangan idea/aplikasi. Sebarang maklumat peribadi yang dikemukakan kepada laman web ini tidak akan didedahkan melainkan yang dibenarkan oleh undang-undang. 

Maklumat Terkumpul

Tiada sebarang maklumat peribadi anda disimpan semasa anda melayari laman web ini kecuali maklumat yang anda putuskan untuk dikemukakan melalui pesanan penerbitan, penghantaran e-mel atau langganan perkhidmatan e-mel di laman web ini. 

Laman web ini hanya berkongsi maklumat anda dengan agensi kerajaan lain sekiranya soalan anda berkaitan dengan agensi tersebut, atau sebaliknya sekiranya diperlukan. Laman web ini tidak mengumpul maklumat atau mewujudkan profil individu untuk pemasaran komersial. 

Maklumat Log 

Apabila anda melayari laman web ini, kami mungkin menyimpan maklumat log berikut secara automatik seperti alamat protokol Internet tempat anda melayari, tarikh dan masa, nama laman web tempat anda membuat pautan, nama fail atau perkataan yang anda cari, butiran yang anda klik pada laman, dan pelayar serta sistem pengoperasian yang anda gunakan.

Maklumat log ini digunakan untuk mengukur bilangan pelawat yang berkunjung ke laman web ini dan mengenal pasti prestasi atau masalah sistem. Kami juga menggunakan maklumat ini untuk membantu dalam membangunkan laman, analisis corak penggunaan, dan untuk menjadikan laman ini lebih berguna. Laman web ini tidak berkongsi atau menjual data pelawat bagi tujuan pengiklanan, pemasaran atau sebarang tujuan komersial. 

Penggunaan Kuki (Cookies)

Laman web ini menghasilkan kuki, yang dikumpulkan oleh pelayar laman web bagi membolehkan ia mengenali anda untuk kunjungan yang berikutnya. Kuki ini tidak menyimpan data anda secara kekal dan ia juga tidak disimpan di dalam cakera keras komputer anda. Kuki akan dipadamkan sebaik sahaja anda menutup pelayar anda.

Pautan Kepada Laman Web yang Lain 

Laman web ini mempunyai pautan ke laman web lain. Dasar privasi ini hanya terpakai untuk laman web ini sahaja. Perlu diingatkan bahawa laman web yang terdapat dalam pautan mungkin mempunyai dasar privasi yang berbeza dan pelawat dinasihatkan supaya meneliti dan memahami dasar privasi bagi setiap laman web yang dilayari. 

Perlindungan Data 

Teknologi terkini termasuk perisian penyulitan data digunakan untuk melindungi data yang dikemukakan dan pematuhan kepada standard keselamatan yang ketat adalah terpakai untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan. 

Dasar Keselamatan 

  • Pelawat yang ingin menggunakan kemudahan seperti maklum balas kepada pengemaskinian laman web ini perlu mendaftar bagi tujuan keselamatan untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini. 
  • Pelawat bertanggungjawab sepenuhnya terhadap sebarang maklumat yang diberikan kepada laman web ini. 
  • Pelawat harus memastikan sebarang fail yang dikepilkan bersama (jika ada) bebas daripada sebarang pepijat (bug).
  • Laman web kerajaan dan agensi swasta yang memerlukan pautan ke laman web ini mestilah mendapatkan kelulusan daripada Pentadbir laman web ini. 
  • Memecah masuk atau cubaan mengodam laman web ini adalah dilarang sama sekali. 

Pindaan Dasar

Sekiranya terdapat sebarang pindaan pada dasar, ia akan dikemas kini di halaman ini. Pastikan anda sentiasa melayari bahagian dasar privasi dan keselamatan bagi memastikan anda sentiasa tahu tentang maklumat yang disimpan, kaedah dan waktu ia digunakan.