Loading...
#BEBASPLASTIK

Lebih daripada 90% penduduk Negeri Selangor sedar bahawa beg plastik merupakan penyumbang terbesar terhadap pencemaran alam sekitar. Berikutan kejayaan kempen-kempen lepas untuk mengurangkan penggunaan beg plastik pakai-buang dan polistirena, kerajaan Selangor telah memutuskan bahawa semua peruncit tidak akan membekalkan beg plastik secara percuma serta melarang penggunaan polistirena bermula tahun 2017.

Bagi peruncit yang akan memohon atau memperbaharui lesen perniagaan, antara syarat yang ditetapkan adalah larangan penggunaan polistirena dan beg plastik pakai buang. Jika pengguna masih perlukan beg plastik, caj minima akan dikenakan oleh peruncit.

Antara alternatif yang sangat digalakkan untuk menggantikan beg plastik dan polistirena adalah seperti berikut:

Beg plastik guna semula dan kitar semula
Beg membeli belah guna semula (bukan plastik)
Bekas makanan mangkuk tingkat
Bekas makanan guna semula

Sertai kami untuk keharmonian masyarakat dan alam sekitar. Tandatangani ikrar hari ini!

AMBIL IKRAR
#BEBASPLASTIK
PANDUAN

Kenakan caj beg plastik: Tanggungjawab peruncit

Peniaga harus mengenakan caj sekurang-kurangnya RM0.20 untuk beg plastik sekali guna di Selangor mulai 1 Januari 2017, termasuk penghantaran dan jualan atas talian. Peniaga juga boleh menawarkan khidmat penghantaran tanpa beg plastik - ini akan membantu mengurangkan sisa pembuangan

Senarai Pengecualian:

Senarai penggunaan beg plastik di bawah adalah dikecualikan daripada dikenakan caj:

MAKANAN DAN TUMBUH-TUMBUHAN

Makanan yang mentah - Ikan, lembu, ayam, khinzir, kambing dan produk-produk daging

Makanan untuk haiwan atau kegunaan manusia - contohnya gula-gula, pallet makanan haiwan atau makanan dalam bekas yang tidak cukup selamat untuk mengelakkan kebocoran semasa pengendalian

Biji benih yang tidak dibungkus

Bunga

Sayuran yang diselaputi tanah (seperti kentang, akar, halia)

PRODUK

Ubat-ubatan preskripsi
Bahan racun yang bahaya

IKAN HIDUP DAN HIDUPAN AKUATIK

Ikan hidup atau makhluk akuatik yang lain.

BERITA DAN
MULTIMEDIA

Ingin tahu lebih lagi? Bacalah berita terkini tentang kempen #BEBASPLASTIK!
MASUK

DASAR PRIVASI & DASAR KESELAMATAN

Privasi Anda 

Halaman ini menerangkan dasar privasi yang merangkumi penggunaan dan perlindungan maklumat yang dikemukakan oleh pelawat. Sekiranya anda membuat transaksi atau menghantar e-mel yang mengandungi maklumat peribadi, maklumat ini mungkin akan dikongsi bersama dengan agensi sektor awam lain untuk membantu penyediaan perkhidmatan yang lebih berkesan dan efektif. Sebagai contoh, untuk menyelesaikan atau merekodkan aduan, maklumat yang diperlukan disalurkan kepada agensi kerajaan yang lain. 

Data Peribadi 

Pelawat mungkin diminta mengemukakan maklumat peribadi seperti nama dan alamat e-mel untuk penggunaan perkhidmatan di laman web ini. Perkhidmatan tersebut adalah seperti penghantaran notis melalui e-mel, maklum balas laman web atau cadangan idea/aplikasi. Sebarang maklumat peribadi yang dikemukakan kepada laman web ini tidak akan didedahkan melainkan yang dibenarkan oleh undang-undang. 

Maklumat Terkumpul

Tiada sebarang maklumat peribadi anda disimpan semasa anda melayari laman web ini kecuali maklumat yang anda putuskan untuk dikemukakan melalui pesanan penerbitan, penghantaran e-mel atau langganan perkhidmatan e-mel di laman web ini. 

Laman web ini hanya berkongsi maklumat anda dengan agensi kerajaan lain sekiranya soalan anda berkaitan dengan agensi tersebut, atau sebaliknya sekiranya diperlukan. Laman web ini tidak mengumpul maklumat atau mewujudkan profil individu untuk pemasaran komersial. 

Maklumat Log 

Apabila anda melayari laman web ini, kami mungkin menyimpan maklumat log berikut secara automatik seperti alamat protokol Internet tempat anda melayari, tarikh dan masa, nama laman web tempat anda membuat pautan, nama fail atau perkataan yang anda cari, butiran yang anda klik pada laman, dan pelayar serta sistem pengoperasian yang anda gunakan.

Maklumat log ini digunakan untuk mengukur bilangan pelawat yang berkunjung ke laman web ini dan mengenal pasti prestasi atau masalah sistem. Kami juga menggunakan maklumat ini untuk membantu dalam membangunkan laman, analisis corak penggunaan, dan untuk menjadikan laman ini lebih berguna. Laman web ini tidak berkongsi atau menjual data pelawat bagi tujuan pengiklanan, pemasaran atau sebarang tujuan komersial. 

Penggunaan Kuki (Cookies)

Laman web ini menghasilkan kuki, yang dikumpulkan oleh pelayar laman web bagi membolehkan ia mengenali anda untuk kunjungan yang berikutnya. Kuki ini tidak menyimpan data anda secara kekal dan ia juga tidak disimpan di dalam cakera keras komputer anda. Kuki akan dipadamkan sebaik sahaja anda menutup pelayar anda.

Pautan Kepada Laman Web yang Lain 

Laman web ini mempunyai pautan ke laman web lain. Dasar privasi ini hanya terpakai untuk laman web ini sahaja. Perlu diingatkan bahawa laman web yang terdapat dalam pautan mungkin mempunyai dasar privasi yang berbeza dan pelawat dinasihatkan supaya meneliti dan memahami dasar privasi bagi setiap laman web yang dilayari. 

Perlindungan Data 

Teknologi terkini termasuk perisian penyulitan data digunakan untuk melindungi data yang dikemukakan dan pematuhan kepada standard keselamatan yang ketat adalah terpakai untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan. 

Dasar Keselamatan 

  • Pelawat yang ingin menggunakan kemudahan seperti maklum balas kepada pengemaskinian laman web ini perlu mendaftar bagi tujuan keselamatan untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini. 
  • Pelawat bertanggungjawab sepenuhnya terhadap sebarang maklumat yang diberikan kepada laman web ini. 
  • Pelawat harus memastikan sebarang fail yang dikepilkan bersama (jika ada) bebas daripada sebarang pepijat (bug).
  • Laman web kerajaan dan agensi swasta yang memerlukan pautan ke laman web ini mestilah mendapatkan kelulusan daripada Pentadbir laman web ini. 
  • Memecah masuk atau cubaan mengodam laman web ini adalah dilarang sama sekali. 

Pindaan Dasar

Sekiranya terdapat sebarang pindaan pada dasar, ia akan dikemas kini di halaman ini. Pastikan anda sentiasa melayari bahagian dasar privasi dan keselamatan bagi memastikan anda sentiasa tahu tentang maklumat yang disimpan, kaedah dan waktu ia digunakan.